Nationella minoriteter

Det rökta renköttet i kåtanPå uppdrag av länsstyrelsen i Stockholm, som i sin tur har ett uppdrag av regering och riksdag, har Scen & Synergi skapat scener som tydliggör utmaningarna och möjligheterna för kommuner och landsting i kontakterna med de nationella minoriteterna. Hur skapar man win-win-situationer för myndigheter och människor som representerar de nationella minoriteterna, samer, romer, sverigefinnar, tornedalingar och judar? Hur arbetar man för att främja de nationella minoriteternas inflytande på sin egen situation, och hur verkar man för att minoritetsspråken och kulturerna hålls levande?

En vanlig dag på jobbet i kommunhuset i Medelum, en vanlig svensk kommun. Under den lite sömninga ytan pockar verkligheten på. Vissa livsviktiga servicefunktioner haltar, och i väntan på att allt ska bli som vanligt visar det sig att kommunen inte ser ut riktigt som våra två tjänstemän trott:
Här finns nationella minoriteter, och de känner till sina rättigheter!
Under tre dagar får vi följa kommunens välvilliga försök att tillgodose minoriteternas lagstadgade krav på information, språk, kultur och inflytande, och samtidigt svara på en besvärlig enkät.

Kim Rhedin Hüttner och Jan Simonsson har gjort research och manus, och framför också scenerna varvat med föreläsare på temana Information, Språk och kultur samt Inflytande vid informationsdagar  i landet. Föreställningen spelas också sammanhängande och har fått namnet “Minoritet? Inte vad jag vet…” . Total speltid 30 minuter.

Skärmklipp filmKort filmklipp från “Minoritet? Inte vad jag vet.”
Klicka på bilden. Filmen visas i ett eget fönster.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s